Omavalvontasuunnitelma
1. Palvelujen tuottajaa koskevat tiedot
Palvelujen tuottajan nimi: Puheterapeutti Sini Viskari
Palvelujen tuottajan Y-tunnus: 3122777-7
Toimipaikan nimi: Puheterapeutti Sini Viskari
Toimipaikan postiosoite: Elannontie 5, 01510Vantaa
Terveydenhuollon palveluista vastaava johtaja: Sini Viskari
Puhelinnumero: 0413175125
Postiosoite: Vapaaherrankuja 1 A 8, 01520 Vantaa
Sähköposti: puheterapeutti.sini.viskari@gmail.com
Toiminta-ajatus, arvot ja toimintaperiaatteet
Arvot ja toimintaperiaatteet
Yrityksen arvoja ovat toisen kunnioittaminen, avoimuus ja luottamus.
Kuntoutujat tulevat puheterapiaan maksusitoumuksella ja heille on laadittu terveydenhuollossa kuntoutussuunnitelma. Nämä määrittävät käytettävissä olevat resurssit sekä tavoitteet. Puheterapiapalveluissa korostuu yhteistyö kuntoutujan lähiyhteisöjen kanssa. Asiakkaan ja lähi-ihmisten kuuleminen on keskeistä, sillä terapia suunnitellaan vastaamaan kuntoutujan tarpeita, mielenkiinnonkohteita ja voimavaroja. Kuntoutujat ovat pääsääntöisesti lapsia. Yrityksen toimintaperiaatteena on auttaa kuntoutujaa ja tämän lähiympäristöä löytämään kuntoutujan osallistumista tukevia keinoja. Tarkoituksena on löytää käytettävissä olevien resurssien puitteissa parhaat mahdolliset ratkaisut ja tuottaa siten tuloksekasta kuntoutusta. Puheterapia perustuu luottamukseen ja puheterapeutti on vaitiolovelvollinen. Puheterapiaan voi tulla myös itsemaksavana asiakkaana.
2. Toiminta-ajatus/ Perustehtävä
Yrityksen Puheterapeutti Sini Viskari perustehtävä on tuottaa laadukkaita puheterapiapalveluita kuntoutujille, joilla on kommunikoinnin, puheen tai kielen kehityksen vaikeutta tai äänen käytön tai syömisen vaikeuksia. Kuntoutujat ovat pääsääntöisesti lapsia ja tulevat puheterapiaan Kelan, HUS:n tai Vantaan Keravan hyvinvointialueen maksusitoumuksella ja heille on laadittu terveydenhuollossa kuntoutussuunnitelma. Kuntoutujille laaditaan yksilölliset tavoitteet yhteistyössä kuntoutujan sekä hänen lähiympäristöjen / -ympäristön aikuisten kanssa.
Yksilöllisissä tavoitteissa huomioidaan kuntoutussuunnitelman tavoitteet.
Toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden toimintakykyä ja elämänlaatua siten, että heillä on parhaat mahdollisuudet osallistua ja oppia erilaisissa oman elämän tilanteissa. Puheterapiassa tähän tähdätään etsimällä ja vahvistamalla kuntoutujan voimavaroja, ottamalla käyttöön tukikeinoja kuten puheen tueksi kuvia, piirtämistä tai tukiviittomia, harjaannuttamalla taitoja sekä ohjaamalla kuntoutujan lähiympäristöjä toimimaan kuntoutujaa hyödyttävillä tavoilla.
3. Kuvaus toimenpiteistä ja menettelytavoista, joilla terveydenhuollon palveluista vastaava johtaja huolehtii laissa säädetyistä velvollisuuksista.
Yrityksen palveluista vastaava puheterapeutti seuraa lakeja ja asetuksia ja toimii niiden mukaan. Potilasasiakirjat laaditaan ja säilytetään säädösten mukaan lukitussa arkistokaapissa. Puheterapeutin käytössä on sähköinen potilastietojärjestelmä, missä potilastiedot ovat tietoturvallisesti säilössä. Puheterapeutti arkistoi potilasasiakirjat Valviran ja tilaajien ohjeiden mukaisesti. Puheterapeutti kertoo asiakkaalle potilasrekisteristä ja asiakas allekirjoittaa rekisteriselosteen. Yhteistyösitoumus täytetään ja allekirjoitetaan yhdessä asiakkaan kanssa.
Sitoumuksessa sovitaan myös tiedonsiirtoa ja videointia koskevat asiat. Yrityksellä on yleiset turvallisuus- ja toimintaohjeet. Puheterapeutti seuraa toimintansa laatua pyytämällä asiakaspalautetta. Yrityksellä on vaadittavat vakuutukset.
Suunnitelma henkilöstön perehdyttämisestä ja kouluttamisesta sekä osallistumisesta omavalvonnan suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Puheterapeutti Sini Viskarilla ei ole palkattua henkilöstöä. Satunnaisesti ja lyhytaikaisesti palkataan tarvittaessa kesätyöntekijä ja hänet perehdytetään tarpeellisin osin. Omavalvontasuunnitelmaa käydään läpi ja muokataan tarvittaessa vuosittain tai useammin.
4 Henkilöstö
Kuvaus henkilöstön määrästä ja rakenteesta.
Yrityksessä työskentelee yksi henkilö, puheterapeutti Sini Viskari. Hän on yrityksen yhteyshenkilö ja vastaa puheterapiapalveluiden toteuttamisesta ja potilasrekisteristä. Potilasasiamies on Miikkael Liukkonen, p. 0941910230 Arkisin klo 8-16, sähköposti: miikkael.liukkonen@vakehyva.fi.
Kuvaus henkilöstön rekrytoinnin periaatteista (kelpoisuuden varmistaminen: (https://julkiterhikki.valvira.fi/ ) kielitaidon varmistaminen, lasten kanssa työskentelevien rikosrekisterin tarkistaminen jne.)
Yritys ei ole tässä vaiheessa rekrytoimassa henkilöstöä.
Kuvaus henkilöstön ja opiskelijoiden perehdyttämisestä.
Yritys ei ole tässä vaiheessa rekrytoimassa henkilöstöä eikä yritykseen ole tulossa opiskelijaa.
Kuvaus henkilökunnan ammattitaidon ja työhyvinvoinnin ylläpitämisestä ja osaamisen johtamisesta. Täydennyskoulutussuunnittelu- ja seurantamenettelyt, osaamisen, ammattitaidon ja sen kehittymisen seuranta, kehityskeskustelut.
Puheterapeutti Sini Viskari pitää yllä ammattitaitoa säännöllisellä kouluttautumisella. Allekirjoittanut osallistuu keskimäärin vuosittain noin viidelle oman alan koulutuspäivälle. Allekirjoittanut osallistuu työnohjaukseen.
Kuvaus potilasturvallisuuden kannalta kriittisten tilojen suunnittelusta sekä tilojen soveltuvuudesta käyttötarkoitukseensa.
Puheterapeutin vastaanottotilassa on riittävä äänieristys ja sinne on esteetön kulku. Pääaulassa on hyvät opasteet vastaanotolle. Vastaanotto sijaitsee neljännessä kerroksessa, minne on kulku tilavalla hissillä tai vaihtoehtoisesti porraskäytävän kautta. Tilassa on huomioitu sekä työntekijän että asiakkaan turvallisuus ja ergonomia. Tilassa on kaksi vesipistettä ja kaksi poistumistietä. Toimitilan koko on noin 50 neliömetriä ja se mahdollistaa sekä kuntoutujan että hänen lähi-ihmistensä osallistumisen käynnille. Tila soveltuu myös verkosto- ja etäkäyntien toteuttamiseen.
Kuvaus tilojen järjestämisestä, kulunvalvonnasta sekä murto- ja palosuojauksesta. Erityistä huomiota kuvauksessa tulee kiinnittää lääkehuolto- ja laboratoriotiloihin.
Vuokranantaja Sponda vastaa rakennuksen ylläpidosta. Rakennuksen ulko-ovi, missä toimitila sijaitsee, on ilta- ja yöaikaan lukittu. Toimitilan ovet ovat lukossa. Toimitilassa on palovaroitin. Toimitilassa ei säilytetä lääkkeitä tai laboratoriolaitteita. Toimitilassa toimii allekirjoittaneen lisäksi puheterapeutti Eija Lilja. Puheterapeutit vastaavat yhdessä tilojen tarkoituksenmukaisuudesta, siisteydestä ja turvallisuudesta.
Kuvaus siivouksen, jätehuoltoon ja ongelmajätteiden käsittelyyn liittyvistä menettelyistä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä tartuntavaarallisiin jätteisiin liittyviin käytäntöihin. (STTV:n oppaita 3.2006)
Toimitilan siivouksesta vastaavat puheterapeutit Sini Viskari ja Eija Lilja. Tila siivotaan säännöllisesti. Puheterapiakuntoutuksessa ei synny ongelma- tai tartuntavaarallista jätettä. Päivittäiset jätteet lajitellaan ja viedään kiinteistön jätteenkeräykseen. Hävitettävät potilasasiakirjat silppuroidaan.
Terveydenhuollon laitteella tarkoitetaan terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista annetun lain (629/2010) 5 §:n mukaan inst- rumenttia, laitteistoa, välinettä, ohjelmistoa, materiaalia tai muuta yksinään tai yhdistelmänä käytettävää laitetta tai tarviketta, jonka valmistaja on tarkoittanut muun muassa ihmisen sairauden diagnosointiin, ehkäisyyn, tarkkailuun, hoitoon tai lievitykseen. Toiminnanharjoittajan velvollisuuksista on säädetty terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista annetun lain (629/2010) 24–26 §:ssä sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston antamissa määräyksissä 4/2010. Terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden aiheuttamista vaaratilanteista tehdään ilmoitus Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle.
Omavalvontasuunnitelmassa toimintayksikölle nimetään ammattimaisesti käytettävien laitteiden ja tarvikkeiden turvallisuudesta vastaava henkilö, joka huolehtii vaaratilanteita koskevien ilmoitusten tekemisestä ja muiden laitteisiin liittyvien määräysten noudattamisesta.
Vastuuhenkilön nimi ja yhteistiedot: Sini Viskari p. 041 3175125
Linkki Valviran määräyksiin: https://www.valvira.fi/files/tiedostot/m/a/maarays_4_2010_kayttajan_vt_ilmoitus.pdf
Kuvaus toimipaikassa olevista terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista.
Toimipaikassa ei ole terveydenhuollon laitteita. Toimipaikassa on puhe- ja oraalimotoriikan kuntoutuksessa käytettäviä tarvikkeita, jotka puhdistetaan asianmukaisesti käytön jälkeen.
Kuvaus menettelytavoista laitteisiin ja tarvikkeisiin liittyvien vaaratilanneilmoitusten tekemisestä ja muiden laitteisiin ja tarvikkeisiin liittyvien määräysten noudattamisesta.
Puheterapiakuntoutuksessa ei synny tällaisia vaaratilanteita
Potilasasiamies
Potilasasiamiehen nimi ja yhteystiedot:
Miikkael Liukkonen p. 09 41910230
Kuvaus menettelytavoista ja potilasasiamiehen tehtävien määrittely: neuvontatehtävä, avustustehtävä, tiedotus- ja koulutustehtävä, palvelujen laadun seuranta ja palautteen antaminen.
Potilasasiamiehen tehtävä on tarvittaessa neuvoa ja avustaa potilasta tämän oikeuksista ja toimia potilaan oikeuksien edistämiseksi, jos potilas on tyytymätön saamaansa hoitoon tai kohteluun.
Lääkehoito
Kuvaus lääkehoitosuunnitelman ylläpidosta, päivittämisestä ja toimeenpanosta sekä toteuttamisen seurannasta. Lääkehoitosuunnitelma on laadittava sosiaali- ja terveysmi- nisteriön Turvallinen lääkehoito -oppaan (2015:14) mukaisesti. STM:n opas löytyy osoitteesta: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-577-6
Puheterapiakuntoutuksessa ei käytetä lääkkeitä.
Riskien ja epäkohtien tunnistaminen ja korjaavat toimenpiteet
Kuvaus menettelystä, jolla riskit, kriittiset työvaiheet ja vaaratilanteet tunnistetaan ennakoivasti.
Mikäli puheterapeutti kokee asiakastilanteen uhkaavaksi, hän varmistaa esteettömän pääsyn poistumistielle. Puheterapeutti tunnistaa mahdolliset vaaratilanteet ja poistaa vaaraa aiheuttavat asiat.
Kuvaus menettelystä, jolla läheltä piti -tilanteet ja havaitut epäkohdat käsitellään
Riskitilanteet käydään läpi kuntoutujan ja tämän lähiympäristön kanssa välittömästi tapahtuneen jälkeen. Puheterapeutti voi tarvittaessa käydä läpi läheltä piti -tilanteita työnohjauksessa.
Kuvaus menettelystä, jolla todetut epäkohdat korjataan.
Mahdolliset vaaratekijät poistetaan ympäristöstä.
Kuvaus siitä, miten korjaavista toimenpiteistä tiedotetaan henkilöstölle ja tarvittaessa yhteistyötahoille.
Mikäli on vaaratilanne on mahdollista uusiutua, siitä tiedotetaan asianosaisille.
Lisätietoa tästä muun muassa STM:n julkaisuja 2011:15: Riskienhallinta ja turvallisuussuunnittelu. Opas sosiaali- ja terveydenhuol- lon johdolle ja turvallisuussuunnittelijoille: https://www.stm.fi/julkaisut/nayta/_julkaisu/1571326
- Potilasasiakirjat ja henkilötietojen käsittely
Kuvaus potilastietojen kirjaamisesta, käsittelystä ja salassapitosäännösten noudattamisesta.
Puheterapeutilla on käytössään sähköinen potilastietojärjestelmä, Diarium. Diarium on selainpohjainen järjestelmä, mihin pääsee käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Käytössä on lisäksi tekstiviestivarmennus. Käyntikirjaukset siirretään Kantaan viiden päivän kuluessa. Paperiset potilasasiakirjat sekä asiakkaista tehdyt tallenteet (videot) säilytetään lukollisessa arkistokaapissa. Kirjauksissa käytettävässä tietokoneessa on hyvä virustorjunta, palomuuri ja se on salasanoin suojattu. Potilastietoja ei lähetä sähköpostilla.Yhteistyösopimuksessa asiakas antaa yhteydenpitoluvat tarvittaville tahoille.
Kuvaus henkilöstön perehdyttämisestä potilasasiakirjahallintoon ja tietosuoja-asioihin sekä tähän liittyvän osaamisen varmistamisesta.
Yrityksen tietosuojavaltuutettu on perehtynyt potilasasiakirjahallintoon ja tietosuoja-asioihin ja pitää yllä osaamistaan.
Tietosuojavastaavan nimi ja yhteystiedot:
Sini Viskari p. 041 3175125
- Potilaan osallistumisen vahvistaminen ja muistutusten käsittely
Kuvaus menettelytavoista, joilla potilas ja hänen läheisensä voivat antaa palautetta laadunhallinnan ja potilasturvallisuuden puutteesta.
Asiakasta ja hänen lähiympäristöään kannustetaan antamaan palautetta kuntoutuksen eri vaiheissa.
Kuvaus palautteiden käsittelystä toimipaikassa.
Puheterapeutti käy saamansa palautteen läpi ja pyrkii kehittämään toimintaansa tämän pohjalta.
Kuvaus palautteen käytöstä toiminnan kehittämisessä.
Puheterapeutti käy puolivuosittain läpi saamansa palautteet ja tekee tarvittavat muutokset.
Potilaslain 10 §:n perusteella terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun tyytymättömällä potilaalla on oikeus tehdä muistutus. Muistutusmenettely on ensisijainen keino selvittää hoitoonsa ja kohteluunsa tyytymättömän potilaan asiaa. Muistutuk- seen on annettava kirjallinen vastaus kohtuullisessa ajassa sen tekemisestä. Kohtuullisena aikana voidaan yleensä pitää 1–4 viikon vastausaikaa, jollei ole erityisiä perusteita pidempään käsittelyaikaan.
Terveydenhuollon palveluista vastaava johtaja vastaa siitä, että muistutukset käsitellään huolellisesti ja asianmukaisesti. Muistutuksessa kuvattu asia on tutkittava puolueettomasti ja riittävän yksityiskohtaisesti, jotta potilas voi pitää asian selvittämistä luotettavana ja kokee tulleensa kuulluksi. Muistutuksessa annettavassa ratkaisussa on käytävä ilmi, mihin toimenpiteisiin muistutuksen johdosta on ryhdytty ja miten asia on muuten ratkaistu. Muistutuksen johdosta annettuun ratkaisuun ei voi hakea muutosta, mutta asia voidaan ottaa uudelleen käsittelyyn, mikäli asiassa ilmenee jotakin uutta. Muistutuksen käsittelyssä syntyneet asiakirjat säilytetään omana arkistonaan erillään potilasasiakirja-arkistosta. Mikäli muistutuksen käsittelyssä syntyneet asiakirjat sisältävät potilaan hoidon kannalta oleellista tietoa, ne voidaan liittää siltä osin potilasasiakirjoihin. Valviran antamassa ohjeessa 2:2012 on tarkemmat ohjeet muistutusmenettelystä ja siihen liittyvistä käytännöistä terveydenhuollossa.
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992)
Kuvaus menettelytavoista muistutuksiin vastaamisesta.
Palveluntuottaja käsittelee muistutukset huolellisesti ja asianmukaisesti. Muistutuksessa kuvattu asia tutkitaan puolueettomasti ja riittävän yksityiskohtaisesti. Ratkaisusta käy ilmi, mihin toimenpiteisiin muistutuksen johdosta on ryhdytty ja miten asia on ratkaistu. Kirjallinen vastaus annetaan kohtuullisessa ajassa (1-4 viikon sisällä).
- Omavalvonnan toteuttamisen seuranta ja arviointi
Kuvaus omavalvonnan toteutumisen seurannasta.
Puheterapeutti Sini Viskari käy säännöllisesti läpi omaa toimintaansa ja tarkistaa, että se on omavalvontasuunnitelman mukaista.
Kuvaus omavalvontasuunnitelman päivittämisprosessista.
Omavalvontasuunnitelma käydään läpi vuosittain tai tarvittaessa tiiviimmin.
Toimintaohjeisiin tulleet muutokset kirjataan viiveettä omavalvontasuunnitelmaan ja niistä tiedotetaan henkilökunnalle. Omavalvontasuunnitelma vahvistetaan vuosittain, vaikka muutoksia ei vuoden aikana olisi tehtykään.
Vantaa 19.12.2024
Omavalvontasuunnitelman hyväksyy ja vahvistaa terveydenhuollon palveluista vastaava johtaja.
Sini Viskari